top of page

Serebral Palsi'de Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Serebral palsi doğum öncesi, doğum sırası veya doğum sonrası meydana gelen bazı olaylara bağlı olarak, beynin hasar görmesiyle oluşan, ilerleyici olmayan bir hastalıktır. Serebral palsinin nedenlerinden bazıları hamilelikte annenin sigara, uyuşturucu vb. kullanması, annenin karnına gelen darbeler, erken-geç doğum, düşük-yüksek doğum ağırlığı, doğumda bebeğin oksijensiz kalması, doğum sonrası bebeğin ateşli hastalıklar geçirmesi, travmalar ve genetik faktörlerdir.

serebralpalsi

Serebral palsili çocuklarda erken dönemde emme güçlüğü, huzursuzluk, sık havale geçirme belirtiler arasındadır. Normal motor gelişim sıralamasında görülen baş tutma, oturma, emekleme ve yürüme basamaklarında gecikme görülür. Kaslarda aşırı sertlik veya aşırı gevşeklik olur. Vücudun tek tarafını kullanma eğilimindedir ve duruş bozuklukları görülür. Etkilenime göre yutma ve konuşma bozuklukları görülebilir. Beyin hasarı çok ağırsa görme ve işitme kaybı gibi problemlere de rastlanır.

Serebral palsi tedavisinde fizyoterapi çok büyük öneme sahiptir. Tanı koyulan hastada fizyoterapiye hemen ve yoğun bir şekilde başlanılması hastanın gelişimini sağlayan en önemli etkendir. Bunun yanı sıra fizyoterapinin devamlı yapılması ve ailenin bu konuda bilinçlendirilip evde de tedaviye uygun davranılması hastanın yaşam kalitesini artıracaktır.

bottom of page